autoconsum solar

RESUM AVANTATGES

 • Millor aprofitament de l’energia solar, més estalvi.
 • No implica un gran sobrecost, reduim l’amortització.
 • Millor control sobre els nostres consums, permet reduir el consum de l’habitatge.
 • Pot servir per reduir la potència contractada.
 • Instal·lació senzill i ràpida.
 • Emmagatzematge d’energia en forma de calor, sovint més econòmic que en bateries.

CONTEXT

Quan ens comencem a interessar per l’autoconsum (energia solar fotovoltaica sense desconnectar-nos de la xarxa elèctrica pública), el primer que ens ve el cap és la pregunta de quant estalviaré. Per resoldre aquesta pregunta, els tècnics fem un estudi de consum on tenim en compte el consum mensual però també l’horari. El consum horari ens deixarà veure quina part del consum tenim durant els hores de sol. Llavors, podrem fer una estimació de l’estalvi i recomanar bateries si fos necessari.

Exemple pitjor situació on NO recomanaríem fer una instal·lació sense bateries:

Davant d’aquest escenari, sovint es fa directament una proposta d’autoconsum amb bateries. Tot i així, el recomanable seria fer abans un segon anàlisi on s’estudiï la possibilitat de gestió de càrregues. Tot i disposar de bateries, la gestió de càrregues continua sent important per minimitzar la capacitat de la bateria necessària i abaratir el sistema.

CON FUNCIONA?

Les bases de la gestió de càrregues són:

 • Moure automàticament consums nocturns a hores solars.
 • Apagar consums quan no són realment necessaris o convenen més a un altre moment.
 • Activar càrregues quan tenim excedent solar.

No sempre és possible. El forn o la televisió els volem encendre ara i durant el temps que vulguem, no ho podem aplaçar. Exemples d’aparells que tenen un gran consum i si que es poden moure:

 • Aerotèrmia o bomba de calor. Conservant el confort de l’habitatge, podem pujar uns graus la temperatura quan hi hagi excedent fotovoltaic. Aquests graus de més representaran energia de menys al cap d’unes hores degut a la inèrcia del sistema.
 • Aire condicionat, un exemple que funciona molt bé. A l’estiu durant les hores de més sol, és quan l’edifici s’escalfa més. Coincideix que és quan tenim més excedent. Per tant, el podem activar encara que no ho necessitem en aquell moment. Al vespre, la temperatura de l’edifici no haurà pujat i tindrem confort sense engegar l’aire.
 • Bombes de filtratge de piscines. Les piscines necessiten més hores de filtratge quan fa sol i calor. Podem filtrar gratuïtament, activant-la quan hi hagi excedent. El dia que plogui o estigui núvol no filtrarem o ho farem menys, però aquests dies també és menys necessari fer-ho. Reduïm consum total i augmentem l’aprofitament solar.
 • Termo elèctric. Si tenim un termo elèctric d’alt volum o un dipòsit d’inèrcia podem escalfar l’aigua durant el dia i la tindrem a la nit per dutxar-nos. Si pel contrari en tenim un de petit, segurament el termòstat l’engegarà igualment a la nit. Tot i així, el gestor de càrregues ens pot servir igualment per ajustar la potència contractada. El termo elèctric té un gran consum pic i pot coincidir amb el forn, la vitroceràmica, el tovalloler, el microones, etc.  Per tant, haurem de tenir una potència contractada gran si no volem tenir problemes. El gestor de càrregues ens permetrà desactivar automàticament el termo si sobrepassem la potència contractada. Para el termo 10 min i el torna a activar quan el consum de la casa ha baixat.
 • Cotxe elèctric. Si el tenim endollat de dia, podem carregar-lo amb l’excedent solar. Si ho fem de nit, podem aprofitar les hores que no hi ha consums grans a l’edifici.

Seguint l’exemple anterior, hem pogut optimitzar els nostres consums i canviar completament l’escenari. Ja ens surt rentable una instal·lació d’autoconsum sense bateries.

QUÈ NECESSITO PER FER-HO?

Els inversors d’autoconsum permeten registrar el consum de l’habitatge per poder comparar-lo amb la producció solar. És molt recomanable posar un Energy meter o mesurador de consum per fer aquesta funció.  De fet, nosaltres li incloem com un dispositiu obligatori a les nostres instal·lacions.

A part d’això alguns inversors com Fronius o Solaredge ja porten un senzill gestor de càrregues integrat. Cal tenir-ho en compte a l’hora d’escollir l’inversor.

Pel que fa a les càrregues a gestionar (escalfadors, aires, bombes, etc.), la majoria de fabricants ofereixen solucions de control remot per tant, no hauria de suposar un gran sobrecost.

Com alternativa per inversors sense gestor de càrregues o en els casos que ens interessa tenir una gestió més completa de tota la casa, existeixen dispositius externs per fer aquesta funció. Un dels més potents és Loxone:

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *